Home » D:News » Persoanele obeze ar putea fi mai sensibile la un anumit tip de mirosuri

Persoanele obeze ar putea fi mai sensibile la un anumit tip de mirosuri

Persoanele obeze ar putea fi mai sensibile la un anumit tip de mirosuri
Publicat: 07.04.2015
Persoanele obeze sunt mai sensibile la mirosurile alimentelor, detectându-le mai uşor decât persoanele non-obeze, potrivit unui studiu realizat de curând în Marea Britanie, informează Reuters.

Acest studiu, publicat în Chemical Senses, sugerează faptul că mirosul joacă un rol important în consumul de alimente al unei persoane, întrucât simţul olfactiv este asociat cu centrul senzaţiei de foame din creier.

„Într-o epocă în care obezitatea este în creştere pe plan mondial, avem în continuare nevoie să învăţăm mai multe lucruri despre rolul pe care îl are simţul olfactiv în comportamentele alimentare”, a spus coordonatorul studiului, Lorenzo Stafford, profesor la Center for Comparative and Evolutionary Psychology din cadrul Universităţii Portsmouth din Marea Britanie.

Studiile anterioare, care au dorit să afle dacă persoanele obeze au un simţ al gustului mai puternic sau mai slab decât persoanele non-obeze, au generat rezultate neconcludente şi foarte puţine studii au încercat să analizeze până acum influenţa pe care o are simţul olfactiv, a adăugat profesorul Stafford.

Studiul a fost realizat pe un număr de 40 de studenţi care au fost împărţiţi în două grupuri: obezi şi non-obezi. Toţi participanţii erau nefumători, aveau o sănătate bună, nu erau înscrişi în programe de slăbit şi nu luau medicamente pentru suprimarea apetitului.

Persoanele foarte slabe şi cele cu afecţiuni la nivelul receptorilor olfactivi şi ai gustului nu au fost acceptate în această cercetare.

Mai întâi, cercetătorii au cerut participanţilor să miroasă o aromă de ciocolată neagră artificială şi să o noteze în funcţie intensitatea ei şi de caracterul plăcut sau neplăcut al mirosului respectiv. Aroma a fost apoi diluată în soluţii cu concentraţii diferite, iar voluntarii au fost rugaţi să încerce să identifice soluţia cu cea mai slabă concentraţie.

Cercetătorii i-au testat pe participanţi şi prin prisma simţului gustului, folosind cele patru gusturi clasice: acru, sărat, amar şi dulce. Soluţii cu fiecare gust au fost picurate pe limbile participanţilor, iar aceştia au fost rugaţi să le identifice şi să acorde note în funcţie de intensitatea fiecăreia.

Savanţii britanici au analizat apoi datele pentru a determina relaţia dintre gust, miros şi greutatea corporală.

Ei au descoperit astfel că persoanele obeze sunt mai înzestrate în privinţa detectării mirosului de ciocolată decât persoanele non-obeze şi, de asemenea, au acordat note mai mari acestui miros.

În plus, persoanele obeze au acordat note mai mari în testele de apreciere a intensităţii gusturilor sărat şi acru în comparaţie cu persoanele non-obeze. În schimb, între cele două grupuri nu au existat diferenţe de apreciere a intensităţilor aferente gusturilor amar şi dulce.

Oamenii de ştiinţă consideră că mirosul joacă un rol important în comportamentul alimentar al unei persoane, deoarece activează centrul recompenselor din creier. Profesorul Stafford spune că anumiţi stimuli precum vederea şi mirosul pot să ducă la o creştere a poftei pentru anumite substanţe care dau dependenţă. Acelaşi proces ar putea fi valabil şi pentru alimente.

Florin Badescu, [email protected]

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Educația, ocupația și averea influențează riscul de deteriorare cognitivă
Educația, ocupația și averea influențează riscul de deteriorare cognitivă
Test de cultură generală. Cât cântărește atmosfera Pământului?
Test de cultură generală. Cât cântărește atmosfera Pământului?
Invenția neobișnuită care extrage CO2 din atmosferă și îl transformă în combustibil
Invenția neobișnuită care extrage CO2 din atmosferă și îl transformă în combustibil
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică
Cum s-a vândut comuniştilor masonul şi marele scriitor Sadoveanu. Apoi a asistat impasibil la închiderea în puşcării „a fraţilor săi”
Cum s-a vândut comuniştilor masonul şi marele scriitor Sadoveanu. Apoi a asistat impasibil la închiderea în puşcării ...
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael Jackson și al lui Frank Sinatra
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael ...
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
DESCOPERĂ.ro, alegerea numărul 1 pentru pasionații de Știință și Tehnologie din România!
DESCOPERĂ.ro, alegerea numărul 1 pentru pasionații de Știință și Tehnologie din România!
Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN
Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN
Cardiologul Stanislav Rurac vorbește despre dieta pentru o inimă sănătoasă: „SĂ BEM SAU NU vin roșu și cafea” | Altceva cu Adrian Artene
Cardiologul Stanislav Rurac vorbește despre dieta pentru o inimă sănătoasă: „SĂ BEM SAU NU vin roșu și cafea” ...
Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?
Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?
Astronomii au descoperit una dintre stelele cu cea mai rapidă rotație din Univers
Astronomii au descoperit una dintre stelele cu cea mai rapidă rotație din Univers